Een regenpijp is een onmisbaar onderdeel van iedere woning. Het zorgt voor de afvoer van het hemelwater, dat via uw dak naar beneden stroomt. Zou u geen regenpijp hebben, dan loopt het vocht via uw buitenmuur naar de grond. Hierbij zal onderweg een deel van het vocht in de muur trekken. Iets wat u na verloop van tijd aan de binnenzijde van uw woning opmerkt door lichtgele of bruine vlekken, die hier ontstaan. Het herstel van een dergelijke vochtschade is erg lastig! Reden genoeg om voldoende aandacht te besteden aan de regenpijpen onder de goten rondom uw woning. Weet u wanneer u de regenpijp moet vervangen? In dit artikel vertelt onze dakdekker uit Amsterdam u hier meer over.

Wanneer moet ik mijn regenpijp vervangen?

Het is afhankelijk van het materiaal waarvan uw regenpijp gemaakt is, hoe lang deze mee zal gaan. Neem bijvoorbeeld een PVC regenpijp, welke na circa tien jaar vervangen moet worden. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de regenpijp na verloop van tijd lekkages zal vertonen. Deze lekkages kunnen de eerder beschreven vochtproblemen in uw woning veroorzaken. Naast een regenpijp van PVC kan ook een regenpijp van zink na verloop van tijd aan vervanging toe zijn.

Zink is een bijzonder sterk materiaal, waardoor het vervangen van dit type regenpijp pas nodig is, op het moment dat het materiaal lelijk is geworden. Denk aan erosie, een groene aanslag op de regenpijp, enzovoorts. Probeer de aanslag in dergelijke situaties altijd eerst te verwijderen met wat lauw water. Mogelijk is het vervangen van de regenpijp niet direct noodzakelijk! Ook fouten in de constructie van uw dak kunnen voor schade aan de goot of regenpijp zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een metalen schroef die in de dakgoot blijft liggen. Het kan door het materiaal branden, met een serieuze lekkage tot gevolg. Niet voor niets wordt sterk aangeraden om werkzaamheden aan het dak altijd door een professional uit te laten voeren.

Verschillende soorten regenpijpen

Regenpijp vervangen

Regenpijpen worden in verschillende soorten aangeboden. Reeds noemden we twee materialen waarvan deze regenpijpen gemaakt worden; PVC en zink. Een derde optie bij het vervangen van een regenpijp is het gebruik van koper. Onderstaand vindt u de voor- en nadelen van de verschillende soorten regenpijpen. Voor welk materiaal kiest u bij een regenpijp vervangen?

Een regenpijp van PVC

Het voornaamste voordeel van een PVC regenpijp is het feit, dat u deze regenpijp relatief goedkoop kunt laten vervangen. Zeker, wanneer u dit type regenpijp vergelijkt met bijvoorbeeld zink of koper. Nadeel van een regenpijp van PVC is dat het materiaal een enigszins beperkte levensduur heeft. Zoals reeds beschreven, zult u de regenpijp na circa tien jaar moeten vervangen. Een ander nadeel van PVC is dat het minder goed past bij een woning met een luxe uitstraling.

Regenpijp van zink vervangen

Een regenpijp die wel past bij een luxe woning is een variant van zink. Een zinken regenpijp is duurder dan een model van PVC en zal normaliter langer meegaan. Het maakt dat de prijs-/kwaliteitverhouding van een regenpijp van zink nauwelijks onderdoet voor een model van PVC.

Koperen regenpijp aan uw dak

De derde optie die u heeft, een koperen regenpijp, is ook direct de duurste optie! Koper is veel duurder dan zink en PVC, wat dit type regenpijp minder populair maakt onder woningbezitters. Zeker ook, omdat de levensduur van het materiaal vergelijkbaar is met de levensduur van een regenpijp van zink. Niet onbelangrijk: met name rond grote steden is koper zeer geliefd onder dieven. Zij proberen de koperen goten en regenpijpen los te koppelen, om deze vervolgens voor veel geld te verkopen. Het kan een reden zijn om te kiezen voor een regenpijp van zink.

Zelf een regenpijp vervangen aan uw woning

Het vervangen van een regenpijp is een klus die u zelf uit zou kunnen voeren, wanneer u enige kluservaring heeft. Onderstaand stappenplan legt u stapsgewijs uit, hoe het vervangen van de regenpijp in z’n werk gaat.

Stap 1:

  • Zorg dat de oude regenpijp samen met de dakgoot verwijderd wordt. U kunt dit moment aangrijpen om de daklijst direct in de grondverf te zetten. Zo is deze goed beschermd tegen vocht. Haal de oude beugels van de dakgoot van de muur.

Stap 2:

  • Nadat de grondverf gedroogd is, kunt u de beugels voor de dakgoot bevestigen. Begin aan de zijde van de regenpijp en werk steeds een klein stapje hoger (circa 4-5 mm). Zo stroomt het water straks makkelijker naar de regenpijp.

Stap 3:

  • Bevestig de beugels en schuif hier de dakgoten in. Met zogenaamde moffen kunt u de verschillende delen van de dakgoot met elkaar verbinden. Het voorkomt lekkages!

Stap 4:

  • Zorg dat u de regenpijp op maat gemaakt heeft en bevestig deze met beugels aan de wand. Gebruik verbindingsstukken waar dit noodzakelijk is om losse delen van de regenpijp aan elkaar vast te maken.

Stap 5:

  • In sommige gevallen dient u de regenpijp aan te sluiten op de riolering onder uw woning. Dit is echter niet altijd noodzakelijk. U kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een regenton onder de regenpijp te zetten om het water zelf op te vangen.

Hulp bij een regenpijp vervangen

Regenpijp vervangen

Besteedt u het vervangen van de regenpijp aan uw goot liever uit aan een ervaren dakdekker? Onze dakdekker in Amsterdam staat voor u klaar, om hulp te bieden bij het vernieuwen van de regenpijp. Dit doen we op dermate professionele wijze, dat de kans op lekkages rond de regenpijp of aanhechting met uw dakgoot minimaal is. Niet alleen helpen we u met een regenpijp vervangen, ook voorzien we u vooraf graag van persoonlijk advies. Welk type regenpijp past het beste bij uw persoonlijke voorkeuren?

Call Now Button