Er wordt vandaag de dag steeds meer aandacht besteed aan het milieu. Zo zien we bijvoorbeeld steeds meer zonnepanelen op daken van woningen in Amsterdam. Er zijn echter nog talloze andere mogelijkheden om jouw woning groener te maken. Zelfs bij de keuze van dakbedekking kun je tegenwoordig al rekening houden met het milieu. Ga je een nieuwe woning bouwen en wil je groene dakbedekking? Of wil je jouw huidige dakbedekking vervangen door een duurzame variant? Dan heb je hier verschillende mogelijkheden voor. Wij zetten hieronder twee populaire mogelijkheden voor groene dakbedekking op een rijtje.

Een groendak

De meeste groene variant van een dak is natuurlijk een groendak. Jouw dak wordt bij deze dakbedekking voorzien van bloemen en planten. Hierdoor krijgt een dak een natuurlijk uitstraling, maar er zitten veel meer voordelen aan een groendak. Allereerst vangt deze dakbedekking water op. De planten en bloemen op een groendak zijn namelijk in staat water vast te houden. Hierdoor komt er minder water in de riolering terecht, waardoor de kans op wateroverlast kleiner wordt. Een ander voordeel van een groendak is dat het zeer geschikt is als voedingsbron voor insecten. Tot slot kan een groendak in de zomer verkoelend werken. De zon moet namelijk door een dikke laag heen en dat is een stuk lastiger dan bij de andere soorten dakbedekking.

 

EPDM dakbedekking

Bij een groendak wordt er altijd EPDM aangebracht als onderlaag. Helaas is niet ieder dak in Amsterdam geschikt om deze te voorzien van bloemen en planten. De constructie moet het gewicht van een groendak namelijk wel kunnen dragen. Is een groendak in jouw situatie niet mogelijk? Dan is EPDM de meeste ‘groene’ dakbedekking voor een plat dak. Waarom? Omdat EPDM een betrekkelijk lange levensduur heeft. Deze dakbedekking gaat namelijk tot wel 40 jaar mee en dat is aanzienlijk langer dan pvc of bitumen. Je hoeft jouw dakbedekking dus minder snel te vervangen en dat is natuurlijk beter voor het milieu!