Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen wanneer uw dak aan vervanging toe is. Mensen stellen het vervangen van een dak het liefste zo lang mogelijk uit, vanwege de hoge kosten die hiermee gemoeid zijn. Toch ontkomt u er op een gegeven moment niet aan dat vervanging van het dak noodzakelijk is. Wat zijn de signalen waaraan u kunt zien dat uw dak aan vervanging toe is?

Steeds vaker dakreparaties nodig

Steeds vaker reparaties nodig hebben om daklekkages te verhelpen is een duidelijke indicatie dat uw dak aan vervanging toe is. Vooral bij de dakbedekking op platte daken zal bij het bereiken van het einde van de levensduur van het materiaal steeds vaker een daklekkage ontstaan. Ook bij pannendaken komen vaker lekkages door als de dakpannen hun waterafstotende eigenschappen beginnen te verliezen. Het vervangen van de dakbedekking is dan noodzakelijk om weer geruime tijd van problemen verlost te zijn.

Aangetaste dakconstructie na lekkage

Indien een lekkage op het dak lange tijd onopgemerkt is gebleven dan heeft het hout van de dakconstructie veel vocht opgenomen. Deze waterschade kan houtrot tot gevolg hebben. Het dak compleet renoveren en vervangen is dan onvermijdelijk. Een aangetaste dakconstructie na een lekkage zou namelijk onder het gewicht van het dak kunnen instorten. U kunt een dakdekker na een lekkage laten controleren of dit voor uw dakconstructie het geval is.

Dakisolatie vervangen en energie besparen

Soms is het niet altijd nodig om het complete dak met constructie of de gehele dakbedekking te vervangen. Ook kan het in sommige gevallen een slimme beslissing zijn om onderdelen van het dak te laten vervangen. Zo kan bijvoorbeeld een vervanging van de dakisolatie een besparing van energie opleveren. De betere kwaliteit isolatiemateriaal onder de dakbedekking houdt de warmte beter in huis en levert u iedere maand een besparing van de energierekening op.